3

Prikkels zijn nodig: use it or lose it
Als het lichaam tijdens de ontwikkeling te weinig of te veel prikkels krijgt, kunnen bepaalde processen in het lichaam spaak lopen. Onderdelen van het lichaam worden niet goed bevoorraad, verwerking van voedsel lukt minder goed, basisstoffen komen niet op de juiste plek beschikbaar en afvalstoffen worden niet goed afgevoerd. De menselijke machine draait niet goed. Bij kinderen geeft dat leer- en gedragsproblemen. Op volwassen leeftijd kan dat zich uiten in allerlei klachten. Die klachten zijn vaag en niet altijd duidelijk aanwezig. Het lichaam is namelijk geen starre structuur, zoals een auto, maar het is in beperkte mate in staat tot compensatie en zelfherstel. De klachten kunnen op die manier worden gecompenseerd en verhuld. Op latere leeftijd kan dat alsnog opbreken en kunnen fysieke klachten en ziektes de kop op steken.

3-BSM-jochieprikkels 510x319
4-Leif-springt-297x300

Het lichaam weer op volle toeren laten draaien
Met een auto die niet lekker draait, ga je naar de garage. Een kind met leer- en
gedragsproblemen valt uit op school. Ouders worden gealarmeerd en zoeken hulp.
Vaak wordt er dan een etiket op hun kind geplakt, zoals: ADHD, dyslexie, PDD-NOS. Kinderen krijgen remedial teaching, ritalin of extra tijd, maar structureel geholpen worden ze niet.

Het zou wat zijn als je met je auto naar de garage gaat en de monteur zegt: “Uw auto heeft MDD-NOS: Motor Draai Deficiëntie – Not Otherwise Specified.” Hij zet een stempel op de motorkap en zegt dat u maar wat minder en rustiger moet rijden. Dan gaat u toch ook naar een andere garage die wel de oorzaak van het probleem zoekt en helpt om de auto weer op volle toeren te laten draaien?
BSM-deJong® therapie praktijk ‘uit de knoop’ kan zo’n andere garage voor u of uw kind zijn.

23-autotekst-flat-2-300x236